Hudpleje

Hvorfor skal man pleje huden?
Huden har en vigtig barriere-funktion, som skal vedligeholdes for at fungere ordentligt. Alle hændelser der medfører, at vand fordamper fra huden eller fedtstoffer bliver fjernet fra overhuden, kan ændre barriere-funktionen.

Man kan pleje huden og genetablere den normale barriere-funktion ved at bruge mild sæbe og blødgørende cremer. Hvis man tit vasker sig med især flydende sæber, kan det medføre stort tab af fedtstoffer fra huden, og det kan give tørheds-eksem.

Hvordan plejer man sin hud?
Man kan  i de fleste tilfælde nøjes med at vaske sig med sæbe under armene, i lysken og på fødderne, og på den måde undgår man overdreven udtørring af hele huden .

Desuden kan man smøre huden ind med fugtighedscremer så ofte, det er nødvendigt for at holde huden blød og smidig. Som tommelfingerregel er det en god idé at bruge fugtighedscreme efter, man har været i bad, da vand, især varme brusebade, virker udtørrende på huden, fordi der sker en vandfordampning fra huden, når den tørrer.

Hvornår skal man pleje sin hud?
Det bedste tidspunkt for indsmøring af huden er lige efter badet: Tør dig kun ganske let, så der stadig er vanddråber tilbage på kroppen, og påfør så fugtighedscremen. På den måde forsegles fugten i huden, og cremen bliver også nemmere at smøre ud.

Cremer har et højere fedtindhold og er mere fugtgivende end lotions. Jo højrere fedtindhold jo bedre beskyttelse af huden og generelt anbefales det, at man bruger en creme med et fedtindhold på omkring 70%.
Hvis huden er meget fortykket (for eksempel hård hud på hælene) kan man med fordel bruge en creme der indeholder urea eller laktat til at fjerne den overskydende tørre hud.

 

Hvordan plejer man huden afhængig af sin alder?

Huden forandrer sig gradvist gennem livet, og derfor er der også forskel på, hvordan man bedst kan tilpasse sin hudpleje alt efter alder. Antallet af talgkirtler ændrer sig ikke i løbet af livet, men produktionen af talg varierer alt efter alder.

Den største mængde talg producerer man derfor, når man er mellem 15 og 35 år gammel. Herefter aftager det gradvist. Yngre og unge voksne har derfor typisk brug for hyppigere vask af ansigtshuden og mindre fede cremer end ældre.

Når huden ældes, sker der en lang række forandringer, for eksempel:

  • Læderhuden bliver tyndere og med færre blodkar, især hvis huden har været udsat for meget sollys.
  • Sammenbindingen af overhud og læderhud bliver svagere, sådan at huden bliver mindre modstandssygtig overfor for eksempel vrid og krads.
  • Der er en mindre mængde fedtstoffer i overhuden samt et større vandtab.

Disse forandringer gør, at huden hos ældre mennesker lettere bliver tør og mere skrøbelig, og de har derfor  større risiko for at danne sår. Derfor er hudpleje særlig vigtig i den ældre aldersgruppe. Man anbefaler, at ældre smører sig ind med fugtighedscreme hver dag for at holde huden smidig og intakt.

Bør man pleje sin hud hver dag?
Der findes ingen faste retningslinjer eller anbefalinger omkring daglige plejerutiner af den normale hud, og behovet for vask og indsmøring af huden er i høj grad individuelt. I dag er hyppigheden af  krops- og ansigtsvask ofte mere et spørgsmål om kosmetisk udseende end basal hygiejne.

Ansigtet:
Overordnet kan det være en god idé at vaske ansigtet én gang om dagen for at fjerne urenheder og make-up, som kan være med til at tilstoppe porerne og dermed give bumser eller hudorme.

Hvis du bruger en rensecreme til ansigtsvask, er det vigtig at den er mild mod huden, da den udtørrende effekt ellers kan være meget stor. Almindelig sæbe anbefales ikke.

Efter man har vasket huden (både ansigt og krop) bør  man smøre sig ind i  fugtighedscreme for at tilføre huden fedtstoffer som ellers bliver fjernet under afvaskningen. Overdreven vask af ansigtshuden fører ikke, som mange tror, til en overproduktion af talg, men hyppig vask eller brug af hårdhændede rensemidler kan fjerne de naturlige fedtstoffer i overhuden og medfører udtalt tørhed.

Hænder:
De fleste af os vasker hænder mange gange om dagen og især folk som har arbejde hvor hyppig håndvask er nødvendig har en øget risiko for at udvikle håndeksem. Tænk derfor også over at bruge fugtighedscreme efter håndvask. Eventuelt kan man skifte mellem håndvask og håndsprit, som er mere skånsom mod huden.

Vi bliver dagligt udsat for parfumestoffer og det kan derfor være en god idé at vælge en fugtighedscreme uden parfume for dermed at nedsætte risikoen for udvikling af parfumeallergi.

 

Læs mere om hud:

Test din viden om hud

Hudpleje

Hudtyper

Hudens opbygning