Hudtyper

Hvad er almindelig, sund og rask hud?
Huden består af overhuden (epidermis) og læderhuden (dermis) Disse lag er bundet tæt sammen og hviler på underhuden (subcutis), der blandet andet indeholder af blodkar og fedt.

Huden har mange funktioner. Først og fremmest fungerer huden som barriere/beskyttelse mod mikroorganismer (for eksempel bakterier), slid såsom vrid og kradsning, kemiske stoffer, varme og kulde samt stråling (for eksempel UV stråling fra solen).

Huden er vandtæt og forhindrer dermed væsketab og spiller også en stor rolle i reguleringen af vores temperatur ved hjælp af svedkirtler og kar i huden. Den almindelig, sunde hud er først og fremmest intakt, smidig og elastisk. Opfattelsen af hvad normal hud er, er i høj grad subjektiv og de færreste går gennem livet uden at opleve perioder med tør, let irriteret eller uren hud, der kan kræve ekstra pleje og opmærksomhed.

Hvilke hudtyper findes der?

Huden, særligt i ansigtet, kan overordnet inddeles i fire normale og almindeligt forekommende hudtyper:

Kombineret/normal hud
Huden er velfugtet, blød og smidig. Alle mennesker har en forøget produktion af talg fra talgkirtler, som er lokaliseret i panden, over næsen og på hagen – den såkaldte T-zone, og det er derfor naturligt, at huden kan fremstå mere skinnende i de områder af ansigtet. Man kan således sige, at alle mennesker har en kombineret hudtype.

Tør hud
Huden fremstår ru, mat og fint skællende. Der findes mange grader af tør hud, fra let tørhed til svære forandringer, som man oftest ser i forbindelse med hudsygdomme for eksempel børneeksem eller såkaldt fiskeskælshud.Tør hud nedsætter hudens barrierefunktion og øger vandtabet fra huden. Årsagerne til tør hud er mange lige fra normale variationer i sammensætningen af hudens proteiner og fedtstoffer til arvelige hudsygdomme. Tør hud kan opstå hos alle og er særligt hyppig i vintermånederne hvor luftfugtigheden er lav.

Fedtet hud
Huden i ansigtet har tendens til at fremstå skinnende og fedtet på grund af talrige og forstørrede talgkirtler, der producerer en øget mængde talg. Talg består af en kompleks sammensætning af forskellige fedtstoffer (lipider) og bidrager til at opretholde hudens fugtighed og barrierefunktion .Talgkirtler findes i forbindelse med hårsække over hele huden undtagen i håndflader og fodsåler. De største af talgkirtlerne findes i ansigtet, i hårbunden og på øverste del af ryggen og brystkasse og tømmer sig gennem små åbninger i huden, der ofte kan ses med det blotte øje (porer).

Talgkirtlerne påvirkes af kønshormoner (testosteron) og en øget produktion af talg kan man derfor opleve fra starten af puberteten og frem. En overproduktion af talg kan, udover at give et skinnende udseende af huden, medføre tilstopning af porerne og dermed dannelse af hudorme og bumser .

Sensitiv hud
Huden har tendens til at overreagere over for forskellige udefrakommende påvirkninger så som kosmetik, sæbe, varme/kulde, vind og sol.Folk med sensitiv hud beskriver typisk, at disse påvirkninger får huden til at prikke og stikke eller klø, samt at huden føles stram og tør. Sensitiv hud ser man oftere hos kvinder og kan variere med menstruationscyklus. Sensitiv hud kan bedre føles end ses. I nogle tilfælde vil huden fremstå let rød og irriteret, men i de fleste tilfælde vil der ikke være nogle objektive forandringer at se på huden.

Man har endnu ikke fundet årsagen til sensitiv hud, men noget tyder på, at hudens barriere-funktion er let nedsat muligvis på grund af en tyndere overhud.

Disse begreber bruges mest inden for kosmetologien og er ikke lægeligt veldefinerede, desuden udelukker den ene hudtype ikke den anden.

Læs mere om hud:

Test din viden om hud

Hudpleje

Hudtyper

Hudens opbygning